SERES LÁSZLÓ

Festőművész

Most amikor festek, ki akarom és ki is tudom kapcsolni a múlt tapasztalatait, egy festő marad csak – Én. Az ego nélküli Én. Azt festek, amit abban a pillanatban érzek, olyan mélyen és őszintén, amennyire képes vagyok. A kontaktust keresem. Mi a művészet? Az objektív megtalálása, melyhez az út a szubjektíven keresztül vezet. Önmaga a művészet objektív, ezért van értéke.

Festmények    Papírmunkák


Rólam

1945-ben, egy vadaskert erdészházában született, a felvidéki Felsőbalogh közelében. Édesapja Seres János festőművész. 1961-től családjával nyaranta miskolci művésztelepen élt, később végleg ide költöztek. 1967-ben vették fel a Képzőművészeti Főiskolára, festő-restaurátor szakra. 1968-ban az USA-ba disszidált, ahol két évig, főleg New Yorkban élt. Felvételt nyert Cooper Union of Art and Architecture 3. évfolyamára, itt grafikai és festészeti tanulmányokat folytatott. Két meghatározó kiállítás a Metropolitanben: egy átfogó tárlat a „primitív" művészetről, és egy retrospektív bemutató New York-i Iskoláról.  1976-ban végzett a Főiskolán. Ekkor ismét intenzíven festett, 78-ban két önálló kiállítása volt. 1994 óta a teleket Indiában, Bombayban tölti, ahol egy indiai kollegájával restaurátor műhelyt alapított.

2006-ban, 28 év szünet után kezdett ismét festeni. Kiállítása volt a Miskolci Egyetemen. 2008-ban újabb műveiből Bombay-ban, és Új Delhiben, korai munkáiból Budapesten a MissionArt Galériában rendeztek kiállítást.

Olvass tovább rólam